Plaattaart is een ideaal gerecht wanneer je zin hebt in een snelle, lekkere comfort maaltijd.
Naast dat een plaattaart snel en makkelijk gemaakt is, kun je eindeloos variëren met beleg en toppings.
Plaattaart kun je het hele jaar op tafel zetten en aanpassen aan het seizoen. In de zomer is een plaattaart met gegrilde groentes en olijven een optie.
In de herfst en winter kan je de plaattaart bijvoorbeeld beleggen met vijgen of pompoen.
Vandaag een plaattaart met ricotta, prei, tomaatjes, champignons en tijm.

Ingrediënten voor 1 plaattaart:

Olijfolie
1 ei
1 verse deegrol voor plaattaart of 6 plakken hartige taartdeeg
100/125 gram ricotta
1 prei
half doosje kastanjechampignons
8 roma tomaatjes (of andere zoete tomaatjes)
handje walnoten
1 theelepel droge tijm
5 verse takjes tijm
peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol de verse deegrol voor plaattaart uit op een ovenplaat en rol de randen iets naar binnen.
(of ontdooi de plakjes van het hartige taartdeeg en plak de plakjes na het ontdooien aan elkaar)

Smeer een (niet te dikke) laag ricotta over de bodem. Snijd de prei in ringen (was de prei) en verdeel deze over de bodem.
Snijd vervolgens de champignons in plakjes en halveer de tomaatjes. Verdeel deze over de plaattaart.

Kluts het ei en smeer hier de randjes mee in. Besprenkel olijfolie over de plaattaart, garneer met de walnoten en
verdeel hier vervolgens droge tijm en verse peper over. Bak de plaattaart 20 minuten in het midden van de oven.
Haal de plaattaart uit de oven en garneer met verse tijm.