Ontbijtkoek….
Voor de meeste mensen lijkt dit een verantwoord tussendoortje.
En lekker makkelijk zo’n Snelle Jelle in je tas stoppen.
Maar heb je enig idee hoeveel geraffineerde suiker er in zit?

Het is ook een erg geliefd tussendoortje onder kinderen.
Makkelijk voor de ouders zo’n verpakking mee in de broodtrommel en ze krijgen ook nog iets goeds binnen, toch?
Dat laatste gaat dus helaas niet op.

Gelukkig is er wel een alternatief: zelf maken.
Nee, het is niet zo makkelijk als een verpakking uit de kast trekken,
maar 1 keer per week wat ingrediënten bij elkaar doen in een kom, roeren en in de oven zetten valt ook wel weer mee…

Ingrediënten:

400 gram volkoren speltmeel
350 ml amandelmelk (kan ook gewone melk zijn)
10 ontpitte dadels
50 gram ongezouten roomboter (kan je ook weglaten, maar wordt de koek iets droger)
9 eetlepels honing
4 theelepels koekkruiden
2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Laat de dadels 5 minuten weken in heet water.

Voeg het speltmeel,  de melk, de boter, de honing, de koekkruiden,
het bakpoeder en de dadels (nadat je het water eruit hebt geknepen) in een keukenmachine en meng het tot een glad mengsel.

Schep het beslag in een ingevet cakeblik en zet deze in de oven.

Bak de ontbijtkoek in zo’n 60 minuten gaar. Check even met een satéprikker of deze schoon uit het midden van de koek komt.

Nadat de koek is afgekoeld kan je hem in plakken snijden en bewaren in de diepvries.
Makkelijk om als tussendoortje mee te nemen.

Ongeveer 90 calorieën voor een plak van 40 gram. (als je geen boter toevoegt 80 calorieën)