Balance is the Key Balance is the Key

Hoe verander je gewoontes?

week 23 2023 blog gewoontes

Als we willen afvallen of gezonder willen gaan leven, is het belangrijk om oude gewoontes om te zetten in nieuwe gewoontes.

Maar hoe verander je nou je gewoontes?

Je gewoontes bepalen voor een groot gedeelte de kwaliteit van je leven. Heb je veel gewoontes ontwikkeld die je ondersteunen, dan is het makkelijk om gelukkig en in balans te blijven. Heb je echter veel gewoontes die je juist tegenwerken, dan is het erg moeilijk om goed in je vel te zitten.

Goede gewoontes, zoals gezond eten, met regelmaat sporten, overzicht bewaren, positief denken etc. helpen je vooruit. Ze helpen je gezond en gelukkig te blijven. Slechte gewoontes zoals ongezond eten, niet sporten, doemdenken etc. belemmeren je op allerlei manieren.

Wil je een nieuwe gewoonte toevoegen aan je leven of juist een slechte gewoonte omvormen naar een nieuwe gewoonte?

Het onderstaande stappenplan vormt hiervoor de basis:

* Bepaal één gewoonte die je wilt vormen of veranderen
* Laat je omgeving weten dat je deze gewoonte wilt vormen
* Voer deze gewoonte iedere dag uit gedurende een maand

Begin klein

Het is moeilijk om meerdere gewoontes tegelijkertijd te vormen. Het is niet onmogelijk, maar je verkleint de kans op succes wanneer je te veel hooi op je vork neemt. Kies daarom het liefst één belangrijke gewoonte die je wilt veranderen.

Houd je vooruitgang bij

Het vormen van een gewoonte duurt normaal gesproken zo’n vier weken. Als jij vier weken lang elke ochtend begint met een glas lauw water, zul je het na die tijd vrijwel automatisch doen. Het is echter belangrijk dat je geen dagen overslaat, omdat de gewoonte op die manier niet wordt gevormd. Denk aan consistentie (dit woord gebruik ik vaak tijdens mijn consulten ;))

Houd daarom je vooruitgang bij. Steeds als je je gewoonte hebt uitgevoerd vink je een dag af, totdat je een streng van minimaal 4 weken hebt opgebouwd. Heb je een dag overgeslagen? Beging dan weer helemaal opnieuw met tellen. 

Ken je zwaktes

Weet wat je zwakke punten zijn en zoek er oplossingen voor. Wanneer je bijvoorbeeld gezonder wilt eten, maar in de supermarkt altijd verleid wordt door snoep en snacks, zorg dan dat je altijd met een (gezond) gevulde maag boodschappen doet.

Laat anderen je helpen

De steun van anderen kan een belangrijke drive zijn om door te zetten in moeilijke tijden. In de eerste plaats bieden de mensen om je heen een soort van sociale controle.

Als jij zegt dat je stopt met snoepen, dan kan je omgeving je hieraan houden. En aangezien jij niet wilt falen, doe je beter je best.

Geef jezelf een beloning

Het veranderen van gewoontes hoeft natuurlijk niet alleen maar te draaien om discipline en afzien. Maak het leuk voor jezelf. Heb je je gewoonte een week uitgevoerd? Geef jezelf dan een beloning. En blijf dit doen, totdat je nieuwe gewoonte echt is gevormd.

Geef jezelf bijvoorbeeld een leuk tijdschrift cadeau als je een week je nieuwe gewoonte hebt uitgevoerd. Maak het dus leuk voor jezelf, niet vervelend.

 

# meppel # afvallen # gezondheid # gewichtsverlies # personal fitness trainer #geen dieet