Balance is the Key Balance is the Key

Voornemens? Zo houd je ze vol!

goede voornemens2

Welkom in het nieuwe jaar, vol nieuwe kansen en mogelijkheden! Januari is vaak de maand waarin velen van ons gezonde voornemens hebben, gedreven door een frisse start en zin in gezond. Maar hoe zorg je ervoor dat die goede intenties niet vervagen na de eerste paar weken? Hier zijn enkele praktische tips die je helpen om jouw gezonde voornemens vol te houden.

1. Stel realistische doelen:
Begin met het stellen van haalbare doelen. Kleine, meetbare doelen zijn realistischer en maken het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven.
Een aantal voorbeelden: Je hoeft niet direct vijf keer in de week te gaan sporten, begin met één of twee keer. Een ander voorbeeld: als je iedere dag cola drinkt, probeer dit eens op 2 dagen in de week niet te doen en bouw dit uit naar meer dagen.

2. Maak een plan:
Een gedetailleerd plan kan het fundament zijn voor het behalen van je doelen. Zorg bijvoorbeeld voor een lekker weekmenu, creëer een trainingsrooster en integreer ontspanningsmomenten. Een plan helpt je gefocust te blijven en vermindert de kans op impulsieve beslissingen.

3. Inbouwen van gewoontes:
Door dagelijks bezig te zijn met gezonde voornemers worden die een gewoonte. Herhaling is de sleutel. Door consequent gezonde keuzes te maken, worden deze uiteindelijk een natuurlijk onderdeel van je levensstijl. 

4. Flexibiliteit en zelfzorg:
Leer flexibel te zijn. Het leven is onvoorspelbaar en af en toe zul je van je plan afwijken. Dat is normaal. Het belangrijkste is om terug op het goede spoor te komen en jezelf niet te hard te veroordelen. Houdt hierbij de 80-20-regel aan; 80% van de week volg je het plan en 20% van de tijd kun je hiervan afwijken.

5. Vier succes:
Vier je successen, groot en klein. Het behalen van gezonde mijlpalen is reden genoeg voor een viering. Het vieren van successen motiveert en herinnert je eraan waar je toe in staat bent. Hoe? Koop een nieuwe sportbroek of nodig je vrienden uit voor een homemade gezonde maaltijd.

6. Blijf geïnspireerd:
Houd jezelf geïnspireerd door boeken te lezen, naar podcasts te luisteren en inspirerende mensen te volgen op sociale media. Door een constante stroom van motivatie blijf je gemotiveerd om aan je gezonde voornemens te werken.

Onthoud dat het volhouden van gezonde voornemens een voortdurend proces is van groei en zelfontdekking. Heb geduld, blijf lief voor jezelf en geniet van de reis naar een gezonder en gelukkiger leven.